:: دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1393 ) ::
ویدا کاردان مقدم1 ، بی بی نرگس معاشری* 2، منوچهر خزاعی3 ، حسین کاردان مقدم4 ، وحیده ابوالحسن نژاد5 ، مهشاد گوهری مهر1 ، فاطمه مصلی نژاد
1- مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی ایران،تهران. ایران
2- عضو هیات علمی دانشکده بهداشت و عضو مرکز عوامل موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، مرکز تحقیقات علوم مدیریت و اقتصاد سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی ایران،تهران. ایران
4- کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر(نرم افزار)،عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی بیرجند، بیرجند، ایران
5- دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی ،گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی،دانشگاه علوم و تحقیقات تهران،تهران،ایران
مقدمه: در 25 سال اخیر حوادث طبیعی دنیا، جان حدود 3 میلیون نفر را گرفته و خساراتی در حدود 23 میلیارد دلار وارد ساخته است. ایران یکی از 10 کشور بلاخیز دنیا بوده ، و عدم آمادگی بیمارستان ها و مراکز درمـانی در زمان حوادث، سـالانه 280 میلیون دلار خسارت به سیستم بهداشت و درمان کشور وارد می سازد. این پژوهش با هدف تعیین میزان آمادگی بیمارستان‌های شهر بیرجنددر مقابله با حوادث غیر مترقبه در سال 90 انجام شد. روش : در این بررسی محیط پژوهش شامل بیمارستان های‌ شهر بیرجند و نمونه پژوهش بصورت سرشماری ، کلیه بیمارستان های بیرجند(بیمارستان امام رضا(ع) ، ولی عصر(عج) و تامین اجتماعی) مورد بررسی قرار گرفته اند. چک لیست 220 سوالی استاندارد در 6 حیطه تجهیزات، نیروی انسانی، فضای فیزیکی،ساختار و تـشکیلات، پروتکـل هـا و نمـودار عملکـرد تکمیل گردید. جهت تعیین روایی ابزار مورد استفاده از روش محتوایی و صوری استفاده شده است. پایایی آن با کمک آزمون کاپا(8/0) در حد خوب برآورد گردید.نتایج حاصل از چک لیست با استفاده از نرم افزار spss v16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و آنالیز توصیفی داده‌ها با استفاده از فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار بیان میگرد. یافته ها:به طور کلی میزان امادگی واحدهای پژوهش از نظر ارتباطات با 51/28 درصد در حد ضعیف، و از نظر پذیرش، انتقال و تخلیه، ترافیک، امنیت، آموزش مدیریت به ترتیب با نمرات 26/58، 45/43، 77/52، 07/49،17/44، 11/56 درصد در حد متوسط ارزیابی گردید؛ اما از نظر اورژانس،پشتیبانی و نیروی انسانی با نمره 36/67، 41/66،92/60 درصد در حد خوب ارزیابی شدند.کم ترین امتیاز مربوط به واحد ارتباطات و بیشترین امتیاز مربوط به بخش اورژانس بود.در مجموع ، آمادگی بیمارستان ها 27/52 %، که بیانگر قرار گرفتن در سطح متوسط است. بحث و نتیجه گیری:بیمارستان های مورد مطالعه در بیرجند در حیطه های ارتباطات ،پذیرش،انتقال و تخلیه،ترافیک،امنیت، آموزش و مدیریت نیاز به ترمیم و بهبود داشته و ضروری است تدابیر مناسبی در این زمینه اتخاذ گردد.
واژه‌های کلیدی: آمادگی، حوادث غیر مترقبه، بیمارستان
متن کامل [PDF 178 kb]   (2023 دریافت)
دریافت: 1393/8/18 | پذیرش: 1393/8/18 | انتشار: 1393/8/18

Kardanmoghadam V, Moasheri B N, Khazaee M, Kardanmoghadam H, Abolhasan nejad V, Gohari Mehr M et al . Assessment of Hospital Disaster Preparedness in the City of Birjand, Iran, in 2011. 3 2014; 2 (1) :19-10