:: دوره 1، شماره 1 - ( پاییز 1392 1392 ) ::
نیاز اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی در ایران: بررسی متون و مطالعات انجام شده
محمد اعظمی* 1، محمدرضا داورپناه2
1- گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
2- داتشگاه فردوسی مشهد
مقدمه: انسانها به منظور افزایش آگاهی و درک پدیده ها ی جهان اطراف خود نیازمند اطلاعات می باشند و برای به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز ناگزیر از اطلاع یابی هستند. اطلاع یابی فرایندی است که طی آن فرد هدفمندانه بدنبال برطرف ساختن نقصان و کاستی است که در دانش وی بوجود آمده است و مستلزم فراگیری مهارتهاست. هدف پژوهش حاضر بررسی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی جامعه دانشگاهی و غیر دانشگاهی ایران در عرصه مقالات مجلات کتابداری و اطلاع رسانی ایران می باشد. روش:در پژوهش حاضر از روش سندی استفاده شده است. جامعه پژوهش، مقالات انتشار یافته حوزه رفتار اطلاع یابی شامل فصلنامه های اطلاع شناسی، پیام کتابخانه، علوم و فناوری اطلاعات، کتاب، کتابداری و کتابداری و اطلاع رسانی و مجله روانشناسی و علوم تربیتی مربوط به سه دا ننشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه تهران و دانشگاه اهوا ز می باشد. یافته ها : بررسی نتایج نشان دادکتاب از بیشترین میزان استفاده در هردو جامعه دانشگاهی و غیر دانشگاهی برخوردار بوده است. در میان منابع الکترونیکی اینترنت بااقبال بیشتری نزد جامعه استفاده کننده مواجه شده است. مهم ترین موانع موجود در استفاده از منبابع چاپی و الکترونیکی کمبود منابع، عدم آشنایی با زبانهای خارجی ، عدم دسترسی به هنگام به اطلاعات،‌کمبود وقت، کند بودن سرعت شبکه مخابرات کشور و عدم آشنایی با منابع می باشند. بحث و نتیجه گیری: اولویتهای استفاده از منابع و رفتار اطلاع یابی در بین گروههای مختلف به نوعی با یکدیگر تفاوت دارد. منابع رسمی اطلاعات نسبت به منابع غیر رسمی در اولویت اول می باشند.
واژه‌های کلیدی: رفتار اطلاع یابی، ‌ نیاز اطلاعاتی، ‌ منابع اطلاعاتی، ایران
دریافت: 1393/8/5 | پذیرش: 1393/8/5 | انتشار: 1393/8/5

Azami M, Davarpanah M. The information needs and information seeking behaviours in Iran a review of researches. 3 2013; 1 (1) :65-79

اعظمی محمد، داورپناه محمدرضا. نیاز اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی در ایران: بررسی متون و مطالعات انجام شده. 1. 1392; 1 (1) :65-79